Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Duurzaamheid  /  Tegelwippen

Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. En Zwalm zet hierop in!

Tegelwippen wat is dat?

Het verwijderen van tegels, beton, alle soorten verhardingen waarbij water niet kan doorsijpelen naar de ondergrond en vervangen wordt door gras, bloemen, plantjes, struiken of bomen, valt onder de noemer tegelwippen.

Doe mee!

Het lokaal bestuur daagt elke inwoner uit om samen met de dorpsgenoten zoveel mogelijk m2 te sprokkelen om te ontharden. Inwoners kunnen zelf suggesties doen op tegelwippen@zwalm.be en aangeven waar het lokaal bestuur nog kan ontharden.

Dat kan van een té groot voetpad tot een verloren pleintje gaan. Uiteraard moet de plek geschikt zijn om eruit te wippen en te vergroenen. Sommige locaties zijn namelijk beschermd erfgoed waar het tegelwippen geen kans maakt.

Elke m2 telt mee, ook op privéterrein. Zelfs het ontharden van de voortuin telt mee. Bovendien voorziet het lokaal bestuur een subsidie om deze actie extra aan te moedigen.

Het doel is om voor elke inwoner een m2 te ontharden. Elke deelgemeente zal daarbij afzonderlijk worden bekeken. Als het aantal m2 behaald wordt, dan zorgt het lokaal bestuur als tegenprestatie voor een prachtige natuurlijke zitplek in het dorp. Hieronder het doel per deelgemeente.

-pKTzl1

Stuur je suggesties vòòr eind augustus door naar tegelwippen@zwalm.be en zorg mee voor een prachtige zitplek in je favoriete dorp.
Op die manier kunnen we maximaal realiseren wat jullie doorgeven.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Bij een regenbui stroomt het water van de verharding af, vaak recht het riool in. Regent het veel in korte tijd, dan kan de riolering dit niet altijd even goed aan. Het gevolg: natte kelders en overstroomde straten. Wip je tegels, dan zorg je ervoor dat de bodem het regenwater kan opnemen als een echte spons. Dit zorgt er ook voor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt. Zo gaan we samen slimmer om met water!

Want water is een kostbaar goed en zorgt voor een leefbare omgeving. Door tegels en verharde oppervlakken te vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, komt het regenwater terecht waar het hoort.

Op een vrij eenvoudige manier zorgen we ervoor dat de omgeving klimaatbestendiger en aantrekkelijker is voor dieren en nuttige insecten. Het is koeler op warme dagen en we creëren een mooiere buurt.