Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  Werken en ondernemen  /  Tewerkstelling en pensioen  /  Wijkwerken Vlaamse Ardennen - afdeling Zwalm

Wijkwerken Vlaamse Ardennen - afdeling Zwalm


Op 01/01/2018 ging het wijk-werken van start in onze regio. Twee steden Oudenaarde en Ronse en vier gemeenten: Zwalm, Kruisem, Lierde en Horebeke sloegen de handen in elkaar en organiseren sindsdien gezamenlijk het wijk-werken. De projectvereniging draagt de naam 'wijkwerkorganisator Vlaamse Ardennen'.

Wijk-werken vervangt het vroegere PWA. Zowel particulieren, onderwijsinstellingen, verenigingen, lokale overheden als de land en tuinbouw die gevestigd zijn in de deelnemende gemeenten, kunnen hulp aanvragen. Bij wijk-werken laat je klusjes doen door werkzoekenden die maximum 60u per maand mogen werken. 
Het hoofdkantoor is gelegen in de Louise Mariekaai 7 te Oudenaarde, maar in elk van de deelnemende gemeenten of stad zijn er zitdagen voorzien. Het centraal telefoonnummer is 055 30 47 69.

Contactpersoon voor Zwalm

Jan Dreelinck is maandelijks aanwezig in het gemeentehuis. Je dient hiervoor een afspraak in te plannen via jan.dreelinck@vdab.be of 0495 84 14 90.
Je kan ook altijd een kijkje nemen op www.vdab.be/wijk-werken.

Praktisch


Hoe betaal ik mijn wijk-werker?
Je vergoedt de wijk-werker met wijk-werkcheques. De prijs voor een wijk-werkcheque bedraagt 7,45 euro per uur en is 20% fiscaal aftrekbaar voor particulieren. Netto komt dit neer op 5,96 euro per uur. Je kan de cheques enkel aankopen via een overschrijving. Ze aankopen in het wijk-werkkantoor is niet mogelijk. De cheques zijn vervolgens 1 jaar geldig.

De cheques geef je na het beëindigen van de activiteit of uiterlijk op het einde van de maand waarin de activiteit plaatsvond aan je wijk-werker. Je hoeft geen vervoerskosten te betalen. Dit betaalt VDAB terug aan de wijk-werker. 
Welke activiteiten kan je laten uitvoeren? 
 Kleine herstellingswerken zoals verven en behangen of tuinonderhoud zoals het gras maaien, onkruid wieden,...Je kan je wijk-werker ook inschakelen om eens te wandelen met je hond of om op je kinderen te passen. De volledige activiteitenlijst per type van gebruiker vind je hier. Elke gemeente kan beslissen welke activiteit er wordt toegelaten en welke niet.

Wat de thuishulp betreft, die vroeger ook deel uitmaakte van de pwa-activiteitenlijst, verwijzen we naar het systeem van de dienstencheques die deze activiteit heeft overgenomen: www.dienstencheques.be.
Heb je vragen of een bepaalde activiteit in aanmerking komt, neem gerust contact op met de wijk-werkbemiddelaar.

Wie kan gebruik maken van een wijk-werker? 
  • prive-personen
  • gemeente
  • OCMW
  • onderwijsinstelling
  • land- en tuinbouwbedrijf
  • vzw of niet-commerciële vereniging

Is de wijk-werker verzekerd?
VDAB verzekert de wijk-werker tegen arbeidsongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die hij veroorzaakt tijdens het uitoefenen van de activiteit. Contacteer zo snel mogelijk je kantoor wijk-werken bij een ongeval of schade.

Wat als de wijk-werker een eigen wagen nodig heeft om klusjes uit te voeren?

  • De wijk-werker mag zijn eigen wagen NIET gebruiken voor het uitvoeren van de activiteiten.
  • Hij mag wel jouw wagen gebruiken, maar enkel als je in je autopolis "Burgerlijke Aansprakelijkheid" een uitbreiding voorziet voor de wijk-werker. Is er schade aan je wagen, dan komen VDAB en de wijk-werkorganisator hier niet in tussen. Alle kosten zijn voor jou.
  • Huur je een wagen, dan mag de wijk-werker de wagen niet gebruiken

Wie zorgt voor het werkmateriaal? 
Dat is jouw verantwoordelijkheid! Zorg dat al het werkmateriaal zoals gereedschap, verf,.. dat de wijk-werker nodig heeft om de opdracht uit te voeren aanwezig is.