Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  Burgerzaken  /  Identiteit  /  Voorlopige identiteitskaart voor +12 jarigen (enkel Belgen)

Voorlopige identiteitskaart voor +12 jarigen (enkel Belgen)

Beschrijving

Wie net voor zijn reis zijn identiteitskaart verloren heeft of gestolen werd, kan een voorlopige identiteitskaart aanvragen. Ook bij problemen bij het Rijksregister bij het aanmaken van je identiteitsdocument of met de PIN/PUK-brief kan je in sommige gevallen een voorlopige identiteitskaart aanvragen.
Enkel wanneer er niet voldoende tijd meer is om een identiteitskaart of reisdocument af te leveren in spoedprocedure, kan een voorlopige identiteitskaart worden aangevraagd.
Houd er wel rekening mee dat de voorlopige identiteitskaart echter maar door een beperkt aantal landen wordt aanvaard.

Voorwaarden

Wanneer heb je recht op een voorlopige identiteitskaart?
• Verlies of diefstal van uw identiteitsdocument op de vooravond van een vertrek naar het buitenland;
- jouw verloren of gestolen identiteitsdocument moet nog minstens 1 maand geldig zijn
- je kunt - zelfs met de spoedprocedures  - niet meer tijdig een identiteits- of reisdocument krijgen. De dienst burgerzaken moet jouw reisdocumenten controleren. Dat zal opnieuw gebeuren bij de aflevering van jouw voorlopige identiteitskaart in Brussel 
• Problemen bij Rijksregister bij het aanmaken van jouw identiteitsdocumenten;  
• Problemen met de PIN/PUK-brief. Hier moet jouw identiteitskaart maximaal 45 dagen vóór de aanvraag van jouw voorlopige identiteitskaart zijn aangevraagd.

Bedrag

Gratis.

Benodigdheden

• Het attest van verlies of vernietiging van de identiteitskaart (afgeleverd door de Dienst Burgerzaken of de politie);
• Een pasfoto.

Procedure

Wanneer kan je een voorlopige identiteitskaart aanvragen?
In geval van verlies, diefstal of vernietiging van jouw identiteitskaart op de vooravond van een vertrek naar het buitenland naar een land waar geen reispas vereist is. Indien je een reispas hebt, kan je gebruik maken van jouw reispas om naar dat land te reizen. Heb je geen geldige reispas, dan kan je een voorlopige identiteitskaart krijgen. Deze kaart blijft 2 maanden geldig.
Er wordt wel aanbevolen het bewijs van vernietiging of verlies van jouw identiteitskaart bij de hand te houden. Je moet een nieuwe identiteitskaart hebben aangevraagd.
Hou er rekening mee dat bepaalde vliegtuigmaatschappijen eisen dat jouw identiteitskaart of reispas nog minstens 3 of 6 maanden geldig moet zijn.

Waar is de voorlopige identiteitskaart geldig?
De voorlopige identiteitskaart is slechts in een beperkt aantal landen geldig. Je kan ook steeds informatie inwinnen bij jouw reisbureau.
In België wordt de identiteit bewezen door het attest van verlies of vernietiging van jouw identiteitskaart en het bewijs van inschrijving in de registers dat vermeldt dat de procedure om het bekomen van een identiteitskaart is ingezet.
Er wordt aanbevolen om het attest van verlies of van vernietiging van de identiteitskaart bij jouw voorlopige identiteitskaart of reispas te voegen.

Hoe vraag je een voorlopige identiteitskaart aan?
Je gaat naar het gemeentebestuur van jouw hoofdverblijfplaats. Daar controleert men de voorwaarden (zie hierboven). Het gemeentebestuur maakt voor jou een afspraak.
Je gaat met
• het attest van verlies of vernietiging van de identiteitskaart (afgeleverd door de dienst Burgerzaken of de politie);
• een pasfoto;
naar de centrale diensten van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking (Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken - Park Atrium – Koloniënstraat 11, 1000 Brussel) om jouw voorlopige identiteitskaart af te halen. Je kan een voorlopige identiteitskaart afhalen van maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.

Na controle van de identiteit en de reisdocumenten wordt deze kaart jou gratis uitgereikt.
De voorlopige identiteitskaart heeft een maximum geldigheidsduur van twee maanden.

Inlevering van de voorlopige identiteitskaart


Bij jouw terugkeer uit het buitenland dien je de voorlopige identiteitskaart in te leveren bij het gemeentebestuur.
 
Alle verdere informatie kan je terugvinden op de website van de FOD Binnenlandse Zaken - Bevolking en Rijksregister